Kreditkort

Ett kreditkort innebär helt enkelt att du har en kredit hos utgivaren, varav du sedan betalar ränta på den använda krediten.

Ofta kan man idag kombinera ett kreditkort direkt med ett betalkort. Detta fungerar oftast så att du då använder ditt kort som ett betalkort om du betalar fakturan du får hem varje månad på en gång och hela beloppet. Om du känner att du vill skjuta upp delar eller hela beloppet på den fakturan, så kan du då göra det om du även har kredit kopplat dit.

Du betalar då ränta på kapitalet. Ofta anges denna ränta som en årsränta och ligger ofta på mellan 10 - 17 %, vilket kan varierar beroende på utgivare av kortet. Detta får du jämföra mellan olika kort utgivare.

Skaffa ett kreditkort

Om du väljer att skaffa ett kombinerat betalkort med kreditkort så är det ofta en bas kredit kopplat till kortet. Hur stor denna är varierar från kort till kort men kan kanske vara alltifrån några tusen upp till 100 000 kronor.

Här får du jämföra så att det passar dig och din ekonomi. Kreditkorts utgivarna har givetvis krav på de som söker, så det är inte alltid man kan få en viss kredit. Detta får du helt enkelt kolla upp själv.

Om kortet är kombinerat så är det inte säker du kommer använda kortet som ett kreditkort. Betalar du bara i tid och enligt bestämmelserna så betalar du ingen ränta på beloppet. Men som sagt detta gäller om du betalar enligt överenskommelse. Är det ett vanligt kreditkort så betalar du ofta ränta på en gång på kapitalet som du utnyttjar.

Jämföra kreditkort på nätet

Du kan idag jämföra olika kreditkort på nätet. Detta kan vara en klok ide med tanke på att det kanske skilja mycket mellan årsavgift, rörlig ränta samt bonusar och erbjudanden som du får med ditt kreditkort. Här får du fråga dig själv vad som passar just dig och din ekonomi.

Du ansöker ofta direkt på kreditkorts utgivarnas sidor. Där får du fylla i dina personuppgifter och de kollar sedan om du är godkänd för deras kreditkort.

Vissa kreditkort har ingen årsavgift utan denna är gratis. Annars kan det vara vanligt att man betalar några hundralappar om året i årsavgift. Detta kan du givetvis jämföra mellan olika kreditkort på nätet, innan och om du nu tänkt skaffa ett kreditkort. Detta kan då spara dig några hundralappar per år.